Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy w sosie pomidorowym z ryżem.

Klopsy w sosie pomidorowym z ryżem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 910

Bardzo smaczne klopsiki w sosie bolońskim podane z ugotowanym ryżem.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos boloński

    składniki:

    1 słodka czerwona papryka - pokrojona w kostkę
    150 gram sera Mozzarella (starty)
    1 mała czerwona cebula - pokrojona w kostkę
    4 większe pieczarki - pokrojone w kostkę
    por 15 cm - pokrojony w piórka
    2 łyżki oleju
    1 łyżka stołowa domowej pasty rosołowej
    skrobia (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka stołowa
    1 pęczek natki pietruszki
    1 litr wody

    przyprawy suche:

    pieprz ziołowy
    papryka czerwona słodka - 1 mała łyżeczka
    bazylia - 1 mała łyżeczka
    oregano - 1 mała łyżeczka
    tymianek - 1 mała łyżeczka
    czosnek granulowany - 1 mała łyżeczka
    pieprz naturalny pół małej łyżeczki
    sól- do smaku

    wykonanie sosu:

    Pokrojone drobno, natkę pietruszki, pieczarki, paprykę, cebulę i por dusimy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 30 minut. W garnczku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami. Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy puszkę krojonych pomidorów i gotujemy 10 minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane a także dodajemy ser Mozzarella. Doprowadzamy do zagotowania i całkowitego rozpuszczenia sera, ciągle mieszając.

  2. Klopsy

    składniki:

    Mięso z łopatki - 1 kg (zmielone przez sitko 5 mm)
    mięso wołowe gulaszowe - 0,3 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
    pęczek natki pietruszki
    koper
    3 jajka
    1 szklanka bułki tartej

    przyprawy:

    pieprz biały mielony - 5 gram
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka stołowa majeranku
    sól 15 gram

    wykonanie:

    Z wcześniej zmielonych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 2 jajka. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy. Klopsy parzymy w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Możemy włożyć surowe klopsy do gotującego się sosu i pogotować 10-15 minut.

  3. Ugotowany ryż według instrukcji na opakowaniu nakładamy na talerze, dodajemy po 3-4 klopsy i polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń