Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne klopsiki w sosie bolońskim podane z ugotowanym ryżem.
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Składniki
Sos boloński składniki: 1 słodka czerwona papryka - pokrojona w kostkę 150 gram sera Mozzarella (starty) 1 mała czerwona cebula - pokrojona w kostkę 4 większe pieczarki - pokrojone w kostkę por 15 cm - pokrojony w piórka 2 łyżki oleju 1 łyżka stołowa domowej pasty rosołowej skrobia (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka stołowa 1 pęczek natki pietruszki 1 litr wody przyprawy suche: pieprz ziołowy papryka czerwona słodka - 1 mała łyżeczka bazylia - 1 mała łyżeczka oregano - 1 mała łyżeczka tymianek - 1 mała łyżeczka czosnek granulowany - 1 mała łyżeczka pieprz naturalny pół małej łyżeczki sól- do smaku wykonanie sosu: Pokrojone drobno, natkę pietruszki, pieczarki, paprykę, cebulę i por dusimy na rozgrzanym oleju rzepakowym około 30 minut. W garnczku zagotowujemy 1 litr wody z 1 łyżką stołową domowej pasty rosołowej i wszystkimi suchymi przyprawami. Do garnczka dodajemy uduszone z patelni składniki, dodajemy puszkę krojonych pomidorów i gotujemy 10 minut. Dodajemy do gotującego się sosu rozmieszane z odrobiną wody skrobia ziemniaczane a także dodajemy ser Mozzarella. Doprowadzamy do zagotowania i całkowitego rozpuszczenia sera, ciągle mieszając.
Klopsy składniki: Mięso z łopatki - 1 kg (zmielone przez sitko 5 mm) mięso wołowe gulaszowe - 0,3 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm) pęczek natki pietruszki koper 3 jajka 1 szklanka bułki tartej przyprawy: pieprz biały mielony - 5 gram 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka stołowa majeranku sól 15 gram wykonanie: Z wcześniej zmielonych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, czosnek i 2 jajka. Farsz wyrabiamy około 10-15 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Z wyrobionego farszu formujemy klopsy. Klopsy parzymy w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Możemy włożyć surowe klopsy do gotującego się sosu i pogotować 10-15 minut.
Ugotowany ryż według instrukcji na opakowaniu nakładamy na talerze, dodajemy po 3-4 klopsy i polewamy sosem.