Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy z farszu białej kiełbasy w sosie chrzanowym.

Klopsy z farszu białej kiełbasy w sosie chrzanowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1453 Ocena: 18977

Dodano:

Odsłon: 471

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu farsz do kiełbasy białej, z którego zrobiłam klopsy, według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu.

Składniki

  • Surowiec na 3 kg farszu:
  • boczek chudy 50 dag
  • podgardle chude 50 dag
  • ścinki ze schabu 1 kg
  • schab 1 kg
  • Pieprz czarny 0,01/kg
  • Czosnek 0,02/kg
  • Majeranek 0,01/kg
  • Sól 10 g/kg
  • domowa kostka rosołowa 1 łyżka
  • Tarty chrzan ze słoiczka 2 łyżki
  • śmietana 18 % do zabielenia sosu
  • skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podgardle i boczek przepuszczamy przez sitko 12 mm, schab przepuszczamy przez sitko 8 mm. Połowę zmielonego przez sitko boczku i podgardla przepuszczamy przez sitko 8 mm. Tak zmielone mięsa wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy do kleistości farszu. Wyrobiony farsz wstawiamy przykryty do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy.

  2. Z farszu formujemy klopsy.

  3. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza przez 35 minut.

  4. Wodę z parzenia klopsów wykorzystujemy do sporządzenia sosu chrzanowego. Do wywaru dodajemy 1 łyżkę domowej kostki rosołowej, takim wywarem zalewamy klopsy jak robimy w słoiki. Ale z tego wywaru po dodaniu chrzanu i śmietany 18% robimy sos, doprawiamy do smaku, oraz zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

  5. Możemy również klopsy zalać wywarem i za pasteryzować w słoikach. Takie za pasteryzowane klopsy są idealne na przyrządzenie ekspresowego obiadu dla osób pracujących.

  6. Tak sparzone klopsy podajemy z ziemniakami i sosem chrzanowym z ćwikłą.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń