Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu farsz do kiełbasy białej, z którego zrobiłam klopsy, według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 147
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 171
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 394
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 147
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 171
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 394
Składniki
Podgardle i boczek przepuszczamy przez sitko 12 mm, schab przepuszczamy przez sitko 8 mm. Połowę zmielonego przez sitko boczku i podgardla przepuszczamy przez sitko 8 mm. Tak zmielone mięsa wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy do kleistości farszu. Wyrobiony farsz wstawiamy przykryty do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy.
Z farszu formujemy klopsy.
Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Wodę z parzenia klopsów wykorzystujemy do sporządzenia sosu chrzanowego. Do wywaru dodajemy 1 łyżkę domowej kostki rosołowej, takim wywarem zalewamy klopsy jak robimy w słoiki. Ale z tego wywaru po dodaniu chrzanu i śmietany 18% robimy sos, doprawiamy do smaku, oraz zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Możemy również klopsy zalać wywarem i za pasteryzować w słoikach. Takie za pasteryzowane klopsy są idealne na przyrządzenie ekspresowego obiadu dla osób pracujących.
Tak sparzone klopsy podajemy z ziemniakami i sosem chrzanowym z ćwikłą. Smacznego!!!