Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluchy ziemniaczane z mięsem to duże, owalne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku. Ugotowane kluchy podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1640
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1145
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 471
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1640
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1145
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 471
Składniki
Okrasa: Pokrojoną w kostkę kiełbaskę smażymy na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Kluchy: Ziemniaki (1 kg) obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe półtora kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Formujemy kluchy i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 20 minut od wypłynięcia do góry. Gotowe kluchy podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem. Smacznego!!!