Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluchy ziemniaczane z mięsem

Kluchy ziemniaczane z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1612 Ocena: 23090

Dodano:

Odsłon: 946

Kluchy ziemniaczane z mięsem to duże, owalne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku. Ugotowane kluchy podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.

Składniki

  • mielone mięso wieprzowe 1 kg
  • ziemniaki gotowane 1 kg
  • ziemniaki tarte, odciśnięte z wody 1,5 kg
  • skrobia ziemniaczana, ilość w zależności od gatunku ziemniaków
  • cebula 2 szt.
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • majeranek
  • czosnek 2 ząbki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kluchy ziemniaczane z mięsem

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę kiełbaskę smażymy na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

  2. Kluchy:

    Ziemniaki (1 kg) obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe półtora kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek, majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Formujemy kluchy i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 20 minut od wypłynięcia do góry. Gotowe kluchy podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń