Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś na samo słowo szpinak dostawałem drgawek. Przed oczami stawała mi kolonijna stołówka i niesmaczna, zielona breja nakładana chochlą na talerz… Aż skosztowałem dania, które Wam dzisiaj prezentuję. To zupełnie zmieniło moje podejście do szpinaku. Choć trafia się czasem (nawet w restauracjach) fatalnie przyrządzony szpinak. Natomiast ta wersja szpinaku (a właściwie powinno się to określać mianem masy szpinakowej), którą prezentuję poniżej świetnie nadaje się również jako nadzienie do pierogów i naleśników lub jako baza do innych dodatków typu ser feta czy wędzony kurczak. Choć sama nazwa też może być trochę myląca, ponieważ są to właściwie kluseczki ze szpinakiem. Ale jeśli spróbujecie, to takie szczegóły przestaną być istotne. Zostanie to co najważniejsze: niepowtarzalny smak…
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2052
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 314
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 861
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 999
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 314
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2052
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 314
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 861
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 999
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 314
Składniki
Do garnka włożyłem 2 opakowania szpinaku. Zostawiłem do rozmrożenia. W trakcie rozmrażania, podgrzałem go nieco. Dodałem 4 żółtka, rozdrobniony serek lazur błękitny oraz przecisnąłem przez praskę wcześniej obrane ząbki czosnku. Powoli gotowałem całość na średniej mocy kuchenki, mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.
W tym czasie w drugim garnku ugotowałem kluseczki al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedziłem na sicie.
Dodałem kluseczki do doprawionego szpinaku. Wymieszałem.
Na patelni rozgrzałem odrobinę oleju. Nakładałem po porcji kluseczek ze szpinakiem na rozgrzaną patelnię i podsmażałem na dość wysokiej mocy, aż masa szpinakowa zaczyna lekko przywierać do patelni.
Tak podsmażone kluseczki szpinakowe serwowałem na talerze…
Jeśli zostało, po wystudzeniu, wkładałem garnek z zawartością do lodówki. Nadaje się do odsmażenia jeszcze przez dwa dni.