Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
https://www.instagram.com/glodnismaku?igsh=ZGNjOWZkYTE3MQ== zapraszam Kluski na parze: 500g mąki typ 550 250ml mleka 10g cukru 40g świeżych drożdży 2 jajka 2 żółtka 50g rozpuszczonego masła Powidła śliwkowe (polecam z krokusa) Zrobić zaczyn, letnie mleko połączyć z cukrem, drożdżami i 1 łyżka mąki, zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia (około 15min). W misie miksera połączyć mąke, zaczyn, jajka i rozpuszczone masło. Wyrabiać przez około 4 min. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Na opruszoną mąką stolnice wyłożyć ciasto, odrywać po kawałku, w rękach rozciągnąć placek, nałożyć około 1.5 łyzeczki powideł, zakleić i uformować kulkę. Gotowe kluski zostawić do podrośnięcia na okolo 15min. Parować po dwie przez 7minut. Sos waniliowy: 4 żółtka 50g cukru 2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 250ml mleka tłustego 250ml śmietanki 36% Szczypta soli W garnku łączymy mleko i śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu do temperatury około 70-75°C. Uważamy, żeby nie zagotować. Żoltka łaczymy z cukrem, wanilią, skrobią i szczyptą soli. Ucieramy na białą, puszystą masę. Bardzo powoli wlewamy gorące mleko do jajek, caly czas mieszając. Po połączeniu, wlewamy całość spowrotem do garnka i podgrzewamy na najniższej mocy palnika, nie przestajemy mieszać. Gotujemy sos okolo 2 minut, aż zacznie gęstnieć. Zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu. Ciepłym sosem polewamy nasze kluski na parzę. Posypujemy makiem. Zajadajcie Po więcej takich przepisów zapraszam na https://www.instagram.com/glodnismaku?igsh=ZGNjOWZkYTE3MQ==
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
.