Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eksperyment z kluskami śląskimi udany. Postanowiłam je przygotować z puree dyniowym. Kluski wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i pulchne . Polecam
praska lub tłuczek, miska, garnek, łyżka, nóż,
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 403
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7624
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 453
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 403
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7624
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 453
Składniki
Ziemniaki po ugotowaniu w lekko osolonej wodzie przecisnąć do miski przez praskę. Dodać puree dyniowe , wymieszać. Wyrównać podzielić na 4 części jedną wyjąc na pozostałą masę , a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko oraz soli do smaku i ponownie wymieszać. Z masy formować kluski w kształcie kopytek lub po prostu okrągłe z dziurką. Kluski wkładać do osolonej , gotującej się wody i gotować od momentu wypłynięcia nad powierzchnię wody około 5 - 7 minut. Podawać do drugiego dania. Smacznego. Link do mojego przepisu na puree dyniowe; https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-puree-z-pieczonej-dyni,1991991,bozena1960.html Rada; Gdyby ciasto było zbyt luźne nie bójcie się dodać do ciasta odrobiny mąki ziemniaczanej.
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki połączyć z puree dyniowym.
Przygotowanie klusek na dwa sposoby okrągłe z dziurką lub w kształcie kopytek.
Kluski gotowe do podania.