Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie polane sosem ciemnym, podane ze sztuką mięsa i sałatką z kapusty, marchwi i papryk.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 531
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22011
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 531
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22011
Składniki
Kluski śląskie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki tłuczemy, studzimy, równo rozkładamy w miseczce. Dzielimy na cztery części, jedną część wykładamy do większej miseczki a puste miejsce po niej zapełniamy mąką ziemniaczaną. Całość przekładamy do większej miseczki z wyjętą częścią ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i tniemy go na równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę w której palcem wgniatamy dziurkę. Tak zrobione kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. Po ugotowaniu wyjmujemy kluski na talerz łyżką cedzakową.
Sztuka mięsa w sosie ciemnym, cebulowym: Plastry schabu solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Smażymy po około 2 minuty każdą stronę plastra schabu na gorącym tłuszczu. W między czasie zagotowujemy w garnczku litr wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Usmażone plastry mięsa wkładamy do garnczka z gotującym się bulionem, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. W między czasie smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy usmażoną cebulę, sos sojowy, paprykę, doprawiamy sos do smaku pozostałymi przyprawami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną. Kawałki mięsa podajemy z kluskami, polane sosem z sałatką warzywną i papryką czereśniową. Smacznego!!!