Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem ciemnym, cebulowym i sztuką mięsa.

Kluski śląskie z sosem ciemnym, cebulowym i sztuką mięsa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1612 Ocena: 23094

Dodano:

Odsłon: 1290

Kluski śląskie polane sosem ciemnym, podane ze sztuką mięsa i sałatką z kapusty, marchwi i papryk.

Składniki

  • sałatka warzywna 1 słoiczek
  • papryczka czereśniowa
  • Składniki na kluski śląskie:
  • ugotowane ziemniaki 5 szt.
  • Mąka ziemniaczana
  • jajko kurze 1 szt.
  • Sól
  • Składniki na ciemny sos:
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna 1 kostka rosołowa
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • Natka pietruszki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • cebula 3 szt.
  • Sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ciemny sos sojowy 3-4 łyżki
  • liście laurowe 2 szt.
  • ziele angielskie 4-5 ziaren
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski śląskie z sosem ciemnym, cebulowym i sztuką mięsa.

Przygotowanie

  1. Kluski śląskie:

    Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki tłuczemy, studzimy, równo rozkładamy w miseczce. Dzielimy na cztery części, jedną część wykładamy do większej miseczki a puste miejsce po niej zapełniamy mąką ziemniaczaną. Całość przekładamy do większej miseczki z wyjętą częścią ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i tniemy go na równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę w której palcem wgniatamy dziurkę. Tak zrobione kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. Po ugotowaniu wyjmujemy kluski na talerz łyżką cedzakową.

  2. Sztuka mięsa w sosie ciemnym, cebulowym:

    Plastry schabu solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Smażymy po około 2 minuty każdą stronę plastra schabu na gorącym tłuszczu. W między czasie zagotowujemy w garnczku litr wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Usmażone plastry mięsa wkładamy do garnczka z gotującym się bulionem, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. W między czasie smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy usmażoną cebulę, sos sojowy, paprykę, doprawiamy sos do smaku pozostałymi przyprawami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną. Kawałki mięsa podajemy z kluskami, polane sosem z sałatką warzywną i papryką czereśniową.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 14 listopada 2018 Takie pyszne połączenie smaków zapowiada niezłą ucztę dla podniebienia ;-D

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 listopada 2018 Pyszny obiad! kluski slaskie z sosem to moglabym jesc codfziennie- jeszcze jakby ktos podal ;p

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń