Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 309
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 754
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 54
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 245
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 309
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 754
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 54
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 245
Składniki
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ugnieść na gładką masę, wystudzić.
Wystudzone ziemniaki uklepać w misce na płasko. Następnie podzielić na 4 równe części, 1 z nich na chwilę wyłożyć. W miejsce gdzie była 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę oleju. Od masy na kluski odrywać po kawałku, formować dłonią kulki, a następnie lekko spłaszczać i palcem zrobić dziurkę. Wkładać na wrzącą wodę, gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia.
Sos pieczarkowy: Obrane pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę, kurczaka w kawałki. Wrzucić pieczarki, cebulę, mięso i przeciśnięty przez prasę czosnek na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć póki kurczak nie będzie gotowy, w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem i curry. Gdy mięso z kurczaka będzie usmażone wlać śmietankę i zagotować. Kluski śląskie podawać z sosem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!