Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12572
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 255
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 910
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 10387
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 92
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12572
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 255
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 910
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 10387
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 92
Składniki
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ugnieść na gładką masę, wystudzić.
Wystudzone ziemniaki uklepać w misce na płasko. Następnie podzielić na 4 równe części, 1 z nich na chwilę wyłożyć. W miejsce gdzie była 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę oleju. Od masy na kluski odrywać po kawałku, formować dłonią kulki, a następnie lekko spłaszczać i palcem zrobić dziurkę. Wkładać na wrzącą wodę, gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia.
Sos pieczarkowy: Obrane pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę, kurczaka w kawałki. Wrzucić pieczarki, cebulę, mięso i przeciśnięty przez prasę czosnek na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć póki kurczak nie będzie gotowy, w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem i curry. Gdy mięso z kurczaka będzie usmażone wlać śmietankę i zagotować. Kluski śląskie podawać z sosem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!