Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 54
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 156
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4199
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 54
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 156
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2828
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4199
Składniki
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ugnieść na gładką masę, wystudzić.
Wystudzone ziemniaki uklepać w misce na płasko. Następnie podzielić na 4 równe części, 1 z nich na chwilę wyłożyć. W miejsce gdzie była 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę oleju. Od masy na kluski odrywać po kawałku, formować dłonią kulki, a następnie lekko spłaszczać i palcem zrobić dziurkę. Wkładać na wrzącą wodę, gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia.
Sos pieczarkowy: Obrane pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę, kurczaka w kawałki. Wrzucić pieczarki, cebulę, mięso i przeciśnięty przez prasę czosnek na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć póki kurczak nie będzie gotowy, w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem i curry. Gdy mięso z kurczaka będzie usmażone wlać śmietankę i zagotować. Kluski śląskie podawać z sosem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!