Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaproponuję wam dziś nieco inna wersje klasycznych klusek śląskich – na słodko. Tworząc ten przepis chciałam zachować klimat tego dania, lecz nieco go unowocześnić. Podania klusek śląskich z sosem wiśniowym sprawiło, iż moje danie(pyszny podwieczorek) nabrał pysznego charakteru. Sos wiśniowy nadaje potrawie nieco kwaskowatego charakteru.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4587
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418029
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4587
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418029
Składniki
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy. Studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odrywamy pojedyncze kulki, lekko spłaszczam i tworzę charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę. Wiśnie umieszczam w garnku z grubym dnem, zalewam wodą. Gdy wiśnie zaczną się gotować dodaję mąkę ziemniaczaną. Chwilę gotuję. Kluski polewam ciepłym sosem wiśniowym.
Zapraszam na mojego bloga!