Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaproponuję wam dziś nieco inna wersje klasycznych klusek śląskich – na słodko. Tworząc ten przepis chciałam zachować klimat tego dania, lecz nieco go unowocześnić. Podania klusek śląskich z sosem wiśniowym sprawiło, iż moje danie(pyszny podwieczorek) nabrał pysznego charakteru. Sos wiśniowy nadaje potrawie nieco kwaskowatego charakteru.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 64
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17772
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 387
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 4987
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2676
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 64
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17772
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 387
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 4987
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2676
Składniki
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy. Studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odrywamy pojedyncze kulki, lekko spłaszczam i tworzę charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę. Wiśnie umieszczam w garnku z grubym dnem, zalewam wodą. Gdy wiśnie zaczną się gotować dodaję mąkę ziemniaczaną. Chwilę gotuję. Kluski polewam ciepłym sosem wiśniowym.
Zapraszam na mojego bloga!