Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski Spaetzle z sosem rydzowym i faszerowanym policzkiem wieprzowym.

Kluski Spaetzle z sosem  rydzowym i faszerowanym policzkiem wieprzowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1467 Ocena: 19262

Dodano:

Odsłon: 282

Ze zrobionego jednego słoika 900 ml rydzów w sosie własnym zrobiłam trzy bardzo smaczne potrawy. Zrobiłam farsz do kotletów mielonych, do policzków wieprzowych a z pozostałego farszu ugotowałam na wywarze z rydzów sos, którego smaku nie będę opisywała :) Po prostu pyszny sos :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte i pokrojone w kostkę cebule, paprykę i rydze smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem do miękkości.

  2. Do garnczka wlewamy wywar ze słoika po rydzach i 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę kostki rosołowej i zagotowujemy.

  3. Faszerowane policzki, podsmażone.

  4. Gdy smażące się składniki na patelni są już miękkie to dokładamy je do gotującego się wywaru na sos i dodajemy ser Mozzarella. Całą zawartość w garnku ciągle mieszamy do widocznego roztopienia się sera, doprawiamy solą i przyprawami do smaku. Gdy ser w sosie rozpuści się i smak sosu będzie nam odpowiadał, to dodajemy wcześniej zrobione policzki wieprzowe, dodajemy 1 łyżkę śmietany i doprowadzamy do zagotowania się sosu, sosu niczym nie zagęszczamy gdyż zgęstnieje od roztopionego sera.

  5. W między czasie gotujemy kluski Spaetzle według instrukcji na opakowaniu.

  6. Podajemy kluski na talerzu polane gęstym sosem rydzowym z policzkiem wieprzowym pokrojonym w plasterki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń