Kluski Spaetzle z sosem rydzowym i faszerowanym policzkiem wieprzowym.
Ze zrobionego jednego słoika 900 ml rydzów w sosie własnym zrobiłam trzy bardzo smaczne potrawy. Zrobiłam farsz do kotletów mielonych, do policzków wieprzowych a z pozostałego farszu ugotowałam na wywarze z rydzów sos, którego smaku nie będę opisywała :) Po prostu pyszny sos :)
Kluski Spaetzle z sosem rydzowym i faszerowanym policzkiem wieprzowym.
Składniki
- 5 policzków wieprzowych faszerowanych
- 1 słoik 900 ml rydzów we własnym sosie
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule (czerwona i biała)
- Lubczyk
- 1 opakowanie 500 gram klusek Spaetzle
- 1 opakowanie 200 gram sera Mozzarella (wiórki)
- 1 łyżka śmietany
- 1 Łyżka domowej kostki rosołowej
- Sól morska
- Kminek
- Kolendra
- Tymianek
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz czarny
- papryka słodka
- gorczyca biała
- papryka ostra
- Majeranek
- cząber
Składniki
- 5 policzków wieprzowych faszerowanych
- 1 słoik 900 ml rydzów we własnym sosie
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule (czerwona i biała)
- Lubczyk
- 1 opakowanie 500 gram klusek Spaetzle
- 1 opakowanie 200 gram sera Mozzarella (wiórki)
- 1 łyżka śmietany
- 1 Łyżka domowej kostki rosołowej
- Sól morska
- Kminek
- Kolendra
- Tymianek
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz czarny
- papryka słodka
- gorczyca biała
- papryka ostra
- Majeranek
- cząber
Etapy przygotowania
Wymyte i pokrojone w kostkę cebule, paprykę i rydze smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem do miękkości.
Do garnczka wlewamy wywar ze słoika po rydzach i 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę kostki rosołowej i zagotowujemy.
Faszerowane policzki, podsmażone.
Gdy smażące się składniki na patelni są już miękkie to dokładamy je do gotującego się wywaru na sos i dodajemy ser Mozzarella. Całą zawartość w garnku ciągle mieszamy do widocznego roztopienia się sera, doprawiamy solą i przyprawami do smaku. Gdy ser w sosie rozpuści się i smak sosu będzie nam odpowiadał, to dodajemy wcześniej zrobione policzki wieprzowe, dodajemy 1 łyżkę śmietany i doprowadzamy do zagotowania się sosu, sosu niczym nie zagęszczamy gdyż zgęstnieje od roztopionego sera.
W między czasie gotujemy kluski Spaetzle według instrukcji na opakowaniu.
Podajemy kluski na talerzu polane gęstym sosem rydzowym z policzkiem wieprzowym pokrojonym w plasterki. Smacznego!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 366
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 4391
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 161
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 170
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 366
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 4391
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 161
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 170
Składniki
- 5 policzków wieprzowych faszerowanych
- 1 słoik 900 ml rydzów we własnym sosie
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule (czerwona i biała)
- Lubczyk
- 1 opakowanie 500 gram klusek Spaetzle
- 1 opakowanie 200 gram sera Mozzarella (wiórki)
- 1 łyżka śmietany
- 1 Łyżka domowej kostki rosołowej
- Sól morska
- Kminek
- Kolendra
- Tymianek
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Pieprz czarny
- papryka słodka
- gorczyca biała
- papryka ostra
- Majeranek
- cząber
Wymyte i pokrojone w kostkę cebule, paprykę i rydze smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem do miękkości.
Do garnczka wlewamy wywar ze słoika po rydzach i 2 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę kostki rosołowej i zagotowujemy.
Faszerowane policzki, podsmażone.
Gdy smażące się składniki na patelni są już miękkie to dokładamy je do gotującego się wywaru na sos i dodajemy ser Mozzarella. Całą zawartość w garnku ciągle mieszamy do widocznego roztopienia się sera, doprawiamy solą i przyprawami do smaku. Gdy ser w sosie rozpuści się i smak sosu będzie nam odpowiadał, to dodajemy wcześniej zrobione policzki wieprzowe, dodajemy 1 łyżkę śmietany i doprowadzamy do zagotowania się sosu, sosu niczym nie zagęszczamy gdyż zgęstnieje od roztopionego sera.
W między czasie gotujemy kluski Spaetzle według instrukcji na opakowaniu.
Podajemy kluski na talerzu polane gęstym sosem rydzowym z policzkiem wieprzowym pokrojonym w plasterki. Smacznego!!!