Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski Szpecle z pieczarkowym sosem.

Kluski Szpecle z pieczarkowym sosem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1594 Ocena: 22506

Dodano:

Odsłon: 1247

Kluski Szpecle ze smacznym sosem pieczarkowym.

Składniki

  • kluski Szpecle 50 dag
  • pieczarki 50 dag
  • cebula połowa
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • koper świeży
  • Natka pietruszki
  • domowa pasta rosołowa (można zastąpić 1 kostką rosołową kupną)
  • śmietana 30% 4 łyżki stołowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski Szpecle z pieczarkowym sosem.

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy część pieczarek w plasterki a drugą część w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju, wkładamy pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Po 15 minutach duszenia pieczarek dodajemy połowę większej cebuli pokrojonej w kostkę i dusimy pod przykryciem. W między czasie w garnczku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną,liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżką domowej kostki rosołowej. Gdy pieczarki z cebulą zrobią się miękkie, to przekładamy je z patelni do gotującego się wywaru. Dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut, zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody. Zabielamy sos pięcioma łyżkami śmietany. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu.

  2. W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowane kluski szpecle podajemy z sosem pieczarkowym.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń