Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26128
Dodano: 28.02.2018
Odsłon: 1443
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy część pieczarek w plasterki a drugą część w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju, wkładamy pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Po 15 minutach duszenia pieczarek dodajemy połowę większej cebuli pokrojonej w kostkę i dusimy pod przykryciem. W między czasie w garnczku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną,liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżką domowej kostki rosołowej. Gdy pieczarki z cebulą zrobią się miękkie, to przekładamy je z patelni do gotującego się wywaru. Dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut, zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody. Zabielamy sos pięcioma łyżkami śmietany. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu.
W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowane kluski szpecle podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)