Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z kaszy jaglanej

Kluski z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10927

Dodano:

Odsłon: 6710

pyszne, zdrowe i sycące kluski :-) można je zajadać jako dodatek do sosów, mięs, ryb. Ja podałam je z bigosem. Pycha :-)

Składniki

  • kasza jaglana 5 dag
  • woda 1/2 szkl.
  • jajko 1
  • mąka pszenna 1,5 łyżki
  • bułka tarta 1,5 łyżki
  • sól, pieprz, papryka ostra, koperek
  • cebula 1 mała
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski z kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Kaszę należy wsypać do garnka i prażyć kilka min. na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Wypłukać ją na sitku i zalać w garnku osoloną wodą. Gotowac na małym ogniu ok. 15 min. do momentu aż kasza wciągnie całą wodę i będzie miękka (jeśli wody bedzie za mało, należy dolac odrobinkę). Lekko przestudzić.
    Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć, wymieszać z kaszą. Dodać pozostałe składniki i połączyć do uzyskania gęstej, kleistej masy. Jelsi masa jest rzadka, można dodać jeszcze troche mąki.

  2. W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać do niej kluski (pół łyżki ciasta). Gotować na małym ogniu ok. 5 min, od wypłynięcia. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 01 listopada 2013 Super pomysł na kluseczki, u mnie w domu króluje gryczana ale skuszę się na jaglane kluseczki :))) pozdrawiam cieplutko :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 30 października 2013 Tak jak Ewa bardzo lubimy jaglankę a więc każdy sposób na potrawę z niej mile widziany :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 27 października 2013 powiem tak, one muszą być pyszne, uwielbiam jaglankę, jutro kupie i biorę się do roboty !! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń