Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiamy przepis na kluski z mięsem – danie, które choć proste w swojej istocie, potrafi zachwycić bogactwem smaku i sytością. Idealne na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy po prostu, gdy masz ochotę na coś naprawdę pysznego i rozgrzewającego. Soczyste nadzienie mięsne otulone delikatnym, puszystym ciastem, a do tego aromatyczne skwarki z cebulką... Czy można chcieć czegoś więcej? To połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie i sprawi, że pokochasz polską kuchnię jeszcze bardziej!
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 325
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3332
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 325
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3332
Składniki
Obierz ziemniaki, ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i dokładnie przestudź. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę lub dokładnie utłucz, aby nie było grudek. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąki, jajko, żółtko oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą, gładką masę. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Kajzerkę namocz w mleku. Gdy będzie miękka, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu i pokrusz. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj.
Wrzuć boczek na suchą patelnię i wytop aż będzie lekko chrupiący. Dodaj cebulę do boczku i zeszklij. dodaj mielone mięso oraz namoczoną i pokruszoną bułkę. Wszystko razem smaż aż mięso się całkowicie zetnie i będzie dobrze wysmażone. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Gotowy farsz odstaw do przestudzenia przed nadziewaniem klusek.
Ciasto odrywaj kawałkami i rozpłaszcz w dłoni. Nałóż łyżkę farszu, zlep brzegi i uformuj kulę. Powtarzaj aż do końca ciasta i farszu. W garnku zagotuj wodę z solą. Kluski wrzucaj na wrzątek, gotuj około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Odłóż je.
Teraz przygotuj okrasę. Boczek wytop na suchej patelni. Cebulę posiekaj i dodaj do boczku. Chwilę przemieszaj, a potem dodaj kluski na patelnię, aby się zarumieniły z każdej strony.
Podawaj od razu.