Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie inaczej cepeliny według przepisu mojej babci . Robiła je moja mama a teraz ja . Smakują całej rodzinie . Trochę pracochłonne ale rozkładam prace na dwa dni . Na farsz wykorzystałam mięso z rosołu z poprzedniego dnia .
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 199
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 199
Składniki
Ziemniaki umyj , obierz , ugotuj w osolonej wodzie . Wystudź . Przeciśnij przez praskę . (najlepiej ziemniaki ugotować poprzedniego dnia aby stępiały )
Ja wykorzystałam do farszu mięso mieszane z rosołu (można zamrozić mięso z rosołu i zrobić kluski śląskie w późniejszym czasie ) . Mięso zmiel z podsmażoną na oleju cebulką . Wyłóż na patelnie , posól , popieprz . Dolej 1/4 szklanki rosołu lub bulionu , 2 łyżki bułki tartej . Wszystko razem połącz i podsmaż 2-3 min . Odstaw do wystygnięcia .
Ziemniaki włożyć do miski, podzielić na 4 części. Jedną część wyjmij w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajka, dodaj odłożone ziemniaki i zagnieć ciasto . W razie potrzeby podsyp mąką ziemniaczaną.
Przygotuj tyle samo kulek z mięsa i ciasta . Ciasto rozpłaszcz i włóż farsz a następnie zlep dokładnie brzegi i uformuj kluseczki .
Zrobiłam 28 szt .
Do dużego garnka wlej wodę , łyżkę oleju , sól . Gotuj po kilka sztuk , tak aby kluski nie leżały jeden na drugim . Kluski wkładaj na gotująca wodę , delikatnie zamieszaj , po wypłynięciu dogotuj 3-4 min (w zależności od wielkości klusek śląskich ), na małym ogniu . Proszę pamiętać aby w trakcie gotowania woda mocno nie bulgotała .
Kluski śląskie jemy wyjęte prosto z wody z okrasą (może być to słoninka stopiona , lub cebulka smażona ) ale również podsmażone