Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz alternatywy na pierogi leniwe dla dzieci? Wypróbuj kluski z serka homogenizowanego — są delikatne i przepyszne, a do ich wykonania potrzebujesz jedynie czterech składników. Wypróbuj ten prosty przepis na kluski w niecodziennym wydaniu.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1129
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1129
Składniki
Wbij do miski jajka i roztrzep je. Dodaj serek homogenizowany naturalny i dokładnie wymieszaj go z jajkami. Możesz użyć również serka homogenizowanego o smaku waniliowym — kluski również będą pyszne, o delikatnie słodkim smaku.
Do połączonych z serkiem homogenizowanym jajek dodaj sól. Jeśli robisz kluski z serka homogenizowanego o smaku waniliowym, to zmniejsz ilość dodanej soli do dużej szczypty.
Na koniec dodaj przesianą mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie lejące — taka konsystencja jest odpowiednia.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę kładź kluski — zanurz łyżkę we wrzątku i od razu nabieraj nią ciasto i wkładaj do wody. Najlepiej jest nakładać maksymalnie połowę łyżki ciasta na raz.
Nałóż do garnka tyle klusek, by mogły one swobodnie pływać podczas gotowania. Delikatnie przemieszaj kluski i gotuj je około 2-3 minut od ponownego zagotowania się wody.
Gdy kluski będą gotowe, wyjmij je z garnka łyżką cedzakową. Możesz podawać je z roztopionym masłem i cukrem, z miodem lub ze słodką śmietaną.