Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ze śliwkami to jesienny klasyk, do którego często wracam. Pyszne bezmięsne danie, bardzo lubiane przez dzieci. Bardzo je Wam polecam, można przygotować je "na zapas", knedle można z powodzeniem zamrozić.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 128
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 64
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 147
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 128
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 64
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 147
Składniki
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlać, przełożyć do miski i ubić z masłem. Ziemniaki ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, kaszę mannę, jajka oraz sol do smaku. Następnie ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
Przygotować bulkę tartą do obtoczenia knedli: Bulkę wymieszać z cukrem i rozpuszczonym masłem. Z porcji ciasta uformować placuszek ( wielkość porcji zależy od wielkości śliwek). Na środku placka ułożyć całą śliwkę i owinąć ją ciastem. Dłońmi uformować zgrabną kulę.
Knedle gotować w osolonej wodzie. Knedle gotować około 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Ugotowane, po wyjęciu z wody natychmiast przełożyć na talerz z posypką i dokładnie je w niej obtoczyć. Podawać zaraz po ugotowaniu. Smacznego!