Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedle ziemniaczano-twarogowe"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4161
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1150
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 248
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4161
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1150
Składniki
Jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Odstaw, by wystygły (nie mogą być przykryte). Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę twaróg, przesianą mąkę, jajka oraz sól. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Podziel je na 3 części, z każdej uformuj dość gruby wałek. Ciasto będzie dosyć wilgotne, dlatego blat lub stolnicę posyp obficie mąką.
Każdy wałek podziel na 10 części. W każdy kawałek włóż śliwkę i uformuj gładką kulkę – tak, aby cały owoc był dokładnie przykryty ciastem.
W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól. Partiami wkładaj knedle, gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Posyp cukrami wymieszanymi z cynamonem.
Rada: Do każdej śliwki można włożyć posiekane orzechy włoskie wymieszane z cukrem oraz cynamonem.
60 minut. Sztuka: 90 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie