Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek gajowego

Przepis dnia 2019-11-10
Kociołek gajowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1057

Dodano:

Odsłon: 1423

Pyszne, rozgrzewające danie z grzybami. Pachnące jałowcem i tymiankiem.

Składniki

  • Boczek - 150g
  • Grzyby leśne (obrane) - 400g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Marchew - 1szt
  • Makaron - 200g
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Ogórek kiszony - 3szt
  • Śmietana 12% - 100g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Jałowiec - 6 kulek
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Suszony czosnek i cebula - po kilka plastrów
  • Papryka słodka i wędzona
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz mielony
  • Tymianek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy na paski lub w kostkę. Przesmażamy, aż będzie lekko chrupki.

  2. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Jeśli grzyby są małe, można je zostawić w całości - ładniej wyglądają.

    Ziele angielski, czosnek i cebulę suszoną ucieramy w moździerzu. Dodajemy do dania razem z resztą przypraw i sosem sojowym.

    Dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie mieszamy i dolewamy wody jeśli jest taka potrzeba - grzyby lubią się przypalać.

    Dodajemy surowy makaron, podlewamy wodą i gotujemy, aż zmięknie.

  3. Na końcu dodajemy przecier, śmietanę i dusimy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem można posypać tymiankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń