Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek "wszystko do gara"

Kociołek wszystko do gara

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2826

Dodano:

Odsłon: 38581

Często zdarza się, że w lodówce mam wszystkiego po trochu, niby nic konkretnego, ale jak wrzuci się to wszystko razem do gara to wychodzi super smaczne i sycące danie:) Oczywiście wersja lżejsza, bez zbędnego tłuszczu:)

Składniki

  • 0,5 kg schabu
  • 1 pętko kiełbasy drobiowej
  • kilka lasek kabanosów drobiowych
  • 6 ziemniaków
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3/4 cukinii
  • 3 cebule
  • 3/4 pora
  • po 1 puszce czerwonej fasoli i zielonego groszku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki mleczka zagęszczonego UHT 4%
  • przyprawy: do pieczeni, czerwona shoarma, czosnek granulowany, słodka papryka, suszone pomidory w proszku, dużo majeranku, sól
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kociołek "wszystko do gara"

Przygotowanie

  1. Schab pokroiłam w cienkie paseczki i podsmażyłam na patelni wraz z cebulą pokrojoną w piórka dodając łyżkę sosu sojowego, przyprawę do pieczeni i shoarmę. Do garnka z zagotowanym 1 litrem wody dodałam podsmażone mięso z cebulą, dodałam listki laurowe i ziele angielskie i dusiłam pod przykryciem przez ok. 30 minut.

  2. W drugim garnku w tym samym czasie gotowałam pokrojoną kiełbasę i kabanosy, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu (dla tych mniej dbających o linię zabieg zbyteczny:P).

  3. Po 30 minutach do schabu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Gotowałam kolejne 20 minut, w trakcie których pokroiłam i poddusiłam na patelni pozostałe warzywa (na 2 łyżkach sosu sojowego, doprawiając lekko solą i czosnkiem).

  4. Na koniec dodałam do schabu podduszone warzywa, "odtłuszczone" kiełbaski, groszek i fasolę (przepłukane wcześniej wodą), doprawiłam koncentratem, 4 łyżeczkami majeranku, 1-2 łyżkami sosu sojowego, słodką papryką, suszonymi pomidorami, czosnkiem i solą.

  5. Sosu nie zagęszczam mąką, mam na to swój patent:). A mianowicie miksuję 2-3 łyżki warzyw na gładką masę z dodatkiem 2-3 łyżek zagęszczonego mleczka UHT 4%. Krem dodaję do kociołka i gotowe:)

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 09 czerwca 2013 Super pomysł na jednogarnkowe jedzonko :))) kciuka zostawiam i pozdrawiam :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 09 czerwca 2013 Kiedyś u znajomych podano taki kociołek i miał duże powodzenie,zrobię coś takiego,może stanie się hitem na imprezach:) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń