Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon urlopowy nieubłaganie dobiega końca, a za oknem króluje już jesienna aura. W takie dni niezastąpione są rozgrzewające jednogarnkowe posiłki – takie, które można przygotować szybko w przerwie zdalnej pracy lub po powrocie z biura. W tej roli idealnie spisuje się tzw. kociołek zbója, czyli prosty gulasz dodatkiem warzyw korzeniowych. Poniżej znajdziesz przepis na 2-3 porcje tego dania. Z powodzeniem możesz podwoić liczbę składników i przygotować kociołek zbója na 2 dni – na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy!
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 97
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 153
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14951
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 97
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 153
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14951
Składniki
Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle z dodatkiem sproszkowanych papryk i kminku.
Obierz marchewkę i ziemniaki. Marchewkę pokrój na plasterki, a ziemniaki – w kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i smaż jeszcze przez kilka minut. Przełóż warzywa do garnka z grubym dnem.
Oczyść wołowinę i pokrój w dość dużą kostkę. Obsmaż przez kilka minut na smalcu. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj do garnka z warzywami.
Zalej zawartość garnka bulionem i duś na wolnym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso całkowicie zmięknie (około godzinę). Pod koniec dodaj sparzone, obrane i pokrojone drobno pomidory. Duś jeszcze przez kilkanaście minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kociołek zbója podawaj udekorowany posiekaną natką pietruszki lub kolendry.