Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się pierogi ruskie? Spróbuj tego wyjątkowego dania tradycyjnej kuchni podkarpackiej. Kocopoły to kluski ziemniaczane z wyjątkowym i pysznym farszem ziemniaczano-twarogowym.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 242
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21734
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 242
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21734
Składniki
Przygotuj ciasto. Ziemniaki podziel w proporcjach 4:1 – 1 kg i 250 g. Większą część obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach do miski. Odstaw je na ok. 15 minut. Po tym czasie odciśnij masę na gazie lub tetrze. Odciśniętą wodę pozostaw w miseczce na ok. 30 minut. Drugą część ziemniaków obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę lub bardzo dobrze utłucz tłuczkiem. Wymieszaj ze sobą oba rodzaje ziemniaków.
Z miski odlej delikatnie odciśniętą wodę z wierzchu, pozostawiając samą skrobię na dnie. Skrobię dodaj do masy ziemniaczanej. Dołóż jajko i przyprawy. Wymieszaj całość na jednolitą i gładką konsystencję.
Przygotuj nadzienie. Ziemniaki obierz i ugotuj. Utłucz je tłuczkiem. Dodaj biały ser i wszystko razem ponownie przeciśnij przez praskę lub utłucz, ale najlepiej zmiel całość maszynką. Na patelni usmaż drobno posiekaną cebulkę na złoto, na 1 łyżce oleju. Dodaj cebulę do farszu razem z przyprawami. Wymieszaj.
Uformuj kocopoły. Z masy ziemniaczanej nabieraj ok. garści ciasta i rozpłaszcz je w dłoniach. Nakładaj na środek po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując owalne i podłużne kluski. Powtarzaj czynność do wykończenia składników, odkładając gotowe kocopoły na bok.
W bardzo dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj po kilka klusek na raz, gotując je przez 20 minut. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj do wyschnięcia.
Kocopoły możesz podawać już w takiej formie, ale możesz je także podsmażyć. Na patelni rozgrzej ok. 1-2 cm oleju. Kładź kluski i podsmażaj je z obu stron na złoty kolor.
Gotowe danie podawaj na ciepło, z dodatkiem skwarek z cebuli lub podsmażonej słoniny.