Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała pizza na jesienne wieczory:) Przepis inspirowany G. Ostrowskim
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34168
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34168
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
mąkę przesiać, wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Jeśli używacie świeżych drożdży, 5 minut wcześniej nastawić rozczyn: drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru, poczekać aż zacznie pracować i dodać do mąki.
Wlać 2 szklanki ciepłej wody i wyrabiać ciasto kilka minut, ciasto nie może być twarde, dolej oliwę i wyrabiaj z ciastem aż się połączy. Posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce na ok 40 minut.
Teraz już polecam puścić wodze fantazji. Można uformować 3 okrągłe pizze o średnicy 28cm, ja najczęściej z lenistwa rozkłądam całe ciasto na największej blaszce wysmarowanej oliwą. A na wierzch... To już wszystko w Waszych rękach!:) U mnie były sery żółte, białe i niebieskie. Były pomidorki i papryka, była też wędlina. Czyż to nie jest niezawodny sposób na czyszczenie lodówki?
Smacznego!