Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kofty to nic innego jak wyborne w smaku szaszłyki z mięsa mielonego z mieszanką aromatycznych ziół i przypraw. Można je wykonać z mięsa wołowego, baraniny lub jagnięciny. Wzbogacone o zapach czosnku, świeżej natki pietruszki, imbiru, kolendry, cynamonu i kuminu z pewnością oczarują was smakiem. Kofty serwujemy z ulubionymi sosami, lekką, letnią sałatką z sezonowych warzyw i z opiekanymi ziemniaczkami lub frytkami.
Składniki
Mięso na kofty możemy zmielić lub drobniutko posiekać nożem. Mięso siekane będzie smaczniejsze, ale jego przygotowanie zajmie Wam nieco więcej czasu.
Do mięsa dodajemy siekany czosnek, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, siekaną pietruszkę, starty imbir i mieszankę aromatycznych przypraw (łyżeczka kolendry, odrobina soli, pieprzu, cynamonu i kuminu). Na koniec dodajemy łyżkę oleju. Składniki mieszamy, mięso na kofty wyrabiamy dłońmi.
Dłonie zwilżamy wodą. Nabieramy mięso i nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Jeśli nie posiadamy patyczków możemy przygotować kofty również bez ich udziału.
Kofty pieczemy na grillu lub w piekarniku przez około 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i lekką sałatką.