Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka papryka faszerowana ryżem gotowanym z dodatkiem szafranu i warzywami oraz szlachetnym mięsem z sarny. Całość zapieczona pod gęstą wiejską śmietaną.
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 138
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 98
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 138
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 98
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Składniki
Papryki układamy w naczyniu do zapiekania. Zostawiamy połowę wierzchów, będą potrzebne do przykrycia papryk. Do naczynia wkładamy połowę główki czosnku, liście laurowe i ziela angielskie.
Ryż gotujemy w 1,5 szklanki wody. Dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę szafranu. Gotujemy, aż ryż wchłonie wodę. Pozostałe wierzchy kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę podsmażamy na maśle. Warzywa dodajemy do ryżu. Ryż mieszamy z mięsem, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem worcestershire.
Paprykę nadziewamy farszem. Do środka wlewamy po łyżce śmietany. Resztę śmietany wlewamy na spód naczynia. Paprykę zapiekamy w 180°C przez 45 do 60 minut w zależności od wielkości papryki. Posypujemy natką pietruszki.
Szafran znany jako najdroższa przyprawa świata. W sklepach około 12 g szafranu możemy kupić za około 3-4 zł. Dlatego warto mieć go w swojej szafce i używać zarówno do dań mięsnych jak i np. ciast drożdżowych dla pięknego złotego koloru. Warto śmietanę kupować od rolnika, gdyż ma bogaty smak i nie zwarzy się podczas obróbki termicznej. Dzięki wiejskiej śmietanie uzyskamy bogate w smaku sosy i zupy o jednolitej aksamitnej konsystencji. Dziczyzna jest zdrowsza od mięsa ze zwierząt hodowlanych. Zwierzęta dziko żyjące spokojnie dorastają, a ich żywienie pozbawione jest antybiotyków oraz innych sztucznych składników. Mięso zwierząt leśnych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, natomiast wysoką zawartością białka oraz w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny najwyższym poziomem żelaza. Systematyczne spożywanie sarniny dostarczy naszemu organizmowi wapnia, fosforu i magnezu.