Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowa włoska pizza

Kolorowa włoska pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8456

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Kolorowa włoska pizza"

Składniki

  • 3 szklanki mąki (typ 0)
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 l ciepłej wody
  • 1/4 szkl. oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru. Dodatki:
  • kilka: pieczarek, pomidorków koktajlowych, plasterków salami, oliwek
  • kulka mozzarelli
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • zioła prowansalskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dolej do przesianej przez sito mąki. Dodaj sól oraz cukier i wymieszaj razem z oliwą.

  2. Ciasto dokładnie wyrób, po czym uformuj placek, rozpłaszcz go i rozciągnij na natłuszczonej blaszce do pizzy i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

  3. Około 1/3 szklanki przecieru pomidorowego wymieszaj z solą i ziołami prowansalskimi (możesz dodać odrobinę cukru i oliwy).

  4. Posmaruj sosem wyrośnięte ciasto i posyp je startą na tarce mozzarellą. Na wierzchu rozłóż oczyszczone pokrojone w plastry pieczarki, pomidorki koktajlowe, salami i czarne oliwki.

  5. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz około 20 minut.

  6. Gotową potrawę możesz udekorować listkami bazylii.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń