Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość z nas kojarzy kuchnię włoską z pizzą i spaghetti. Typową i tradycyjną potrawą włoską są także gnocchi, które przypominają nasze polskie kopytka. Te delikatne kluseczki doskonale komponują się z pesto z orzechów włoskich, które wykonamy samodzielnie w domu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Składniki
Gnocchi: • Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut, we wrzącej osolonej wodzie • Kiedy ziemniaki będą już miękkie wyciągamy je z wody, odparowujemy i obieramy jeszcze gorące trzymając przez ściereczkę aby się nie poparzyć • Gorące ziemniaki przeciskamy przez prasę, dodajemy: mąkę, jajka, sól i pieprz a następnie zagniatamy • Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodajemy więcej mąki • Wyrobione ciasto dzielimy na 3 porcje odpowiednio na każdy kolor gnocchi: czerwony, żółty i zielony • Aby uzyskać czerwone gnocchi dodajmy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i znów zagniatamy aż ciasto uzyska jednorodny kolor • Do czerwonych gnocchi dodajmy też porcję mąki aby zbilansować dodatkową wodę w koncentracie • Aby uzyskać zielone gnocchi dodajemy pół drobno pokrojonego dużego pęczka natki pietruszki i ponownie zagniatamy ciasto • Ostatnią porcję pozostawiamy bez dodatków w ten sposób uzyskujemy żółte gnocchi • Ze wszystkich kolorów gnocchi formujemy wałki, kroimy na małe kluski i robimy w nich rowki widelcem obtoczonym w mące • Gotowe kluski gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut
Pesto: • Orzechy włoskie obieramy z łupin i podsmażamy na suchej patelni przez kilka minut • Gdy orzechy ostygną to łączymy je razem z natką pietruszki, oliwą oraz czosnkiem suszonym, a następnie drobno miksujemy w blenderze • Gotowe pesto doprawiamy i łączymy z ugotowanym gnocchi, na koniec posypujemy tartym serem Grana Padano