Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość z nas kojarzy kuchnię włoską z pizzą i spaghetti. Typową i tradycyjną potrawą włoską są także gnocchi, które przypominają nasze polskie kopytka. Te delikatne kluseczki doskonale komponują się z pesto z orzechów włoskich, które wykonamy samodzielnie w domu.
Korzystając z tygodnia włoskiego, natknęliśmy się na ten przepyszny makaron....
Odsłon: 9577
Proponuję szybki i tani obiad dla rodziny gotowy w 15 minut, potrzebujemy tyl...
Odsłon: 15881
Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz...
Odsłon: 434
Lekka, owocowa sałatka z pyszną szynką wypełnioną puszystym, delikatnym serki...
Odsłon: 139
Proponuję szybki i tani obiad dla rodziny gotowy w 15 minut, potrzebujemy tyl...
Odsłon: 15881
Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz...
Odsłon: 434
Lekka, owocowa sałatka z pyszną szynką wypełnioną puszystym, delikatnym serki...
Odsłon: 139
Składniki
Gnocchi: • Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut, we wrzącej osolonej wodzie • Kiedy ziemniaki będą już miękkie wyciągamy je z wody, odparowujemy i obieramy jeszcze gorące trzymając przez ściereczkę aby się nie poparzyć • Gorące ziemniaki przeciskamy przez prasę, dodajemy: mąkę, jajka, sól i pieprz a następnie zagniatamy • Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodajemy więcej mąki • Wyrobione ciasto dzielimy na 3 porcje odpowiednio na każdy kolor gnocchi: czerwony, żółty i zielony • Aby uzyskać czerwone gnocchi dodajmy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i znów zagniatamy aż ciasto uzyska jednorodny kolor • Do czerwonych gnocchi dodajmy też porcję mąki aby zbilansować dodatkową wodę w koncentracie • Aby uzyskać zielone gnocchi dodajemy pół drobno pokrojonego dużego pęczka natki pietruszki i ponownie zagniatamy ciasto • Ostatnią porcję pozostawiamy bez dodatków w ten sposób uzyskujemy żółte gnocchi • Ze wszystkich kolorów gnocchi formujemy wałki, kroimy na małe kluski i robimy w nich rowki widelcem obtoczonym w mące • Gotowe kluski gotujemy w wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut
Pesto: • Orzechy włoskie obieramy z łupin i podsmażamy na suchej patelni przez kilka minut • Gdy orzechy ostygną to łączymy je razem z natką pietruszki, oliwą oraz czosnkiem suszonym, a następnie drobno miksujemy w blenderze • Gotowe pesto doprawiamy i łączymy z ugotowanym gnocchi, na koniec posypujemy tartym serem Grana Padano
Przepisy Dania główne
Dania główne
Ryż z warzywami i kurczakiem
Dania główne
Jarmuż - klasyczny i wegański
Dania główne
Risotto z brokułami
Dania główne
Kebab w miseczce z tortilli
Ryż z warzywami i kurczakiem
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 165
Jarmuż - klasyczny i wegański
Jarmuż to wciąż u nas niedoceniane warzywo, choć należy do warzyw uprawianych...
Odsłon: 99