Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle delikatne krokieciki z kolorowym warzywnym farszem, podane z aksamitnym pomidorowym sosem :)
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 301
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4205
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 383
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29394
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 301
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4205
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 383
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29394
Składniki
Mąkę z jajami, mlekiem, solą i cukrem dokładnie zmiksować, aż do uzyskania pęcherzy z powietrzem. Odstawić na godzinę, po czym zamieszać trzepaczką i sprawdzić gęstość. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeżeli jest za gęste dolać trochę wody mineralnej, dokładnie zamieszać do uzyskania pożądanej gęstości.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju cienkie placki, rumieniąc bardziej z jednej strony, druga powinna zostać lekko podsmażona. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść ok. 12- 14 naleśników.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę i czosnek, dodać obie mrożonki, masło i dusić wszystko do miękkości. Odstawić do wystudzenia.
Dodać majonez, musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dokładnie i delikatnie wszystko wymieszać. Na środek każdego naleśnika ( strona bardziej rumiana ) wyłożyć sporą łyżkę farszu i formować zgrabnego krokieta.
Ułożyć krokiety na żaroodpornym naczyniu, posmarować po wierzchu roztopionym masłem i zapiekać ok. 30 min w gorącym piekarniku ( 200° )
Ja podałam z pomidorowym ciepłym, sosem , ale równie dobrze będą takie krokieciki smakować z sosem czosnkowym czy ziołowym na bazie jogurtu.