Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste risotto na każdą porę roku z winem, które urozmaica smak.
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 342
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 357
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 247
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 131
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 342
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 357
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 247
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 131
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj. Papryki przetnij wzdłuż, oczyść z pestek. Strąki opłucz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmaż. Wsyp ryż i szafran (ew. kurkumę), mieszając smaż minutę.
Do ryżu wlej wino, wymieszaj, poczekaj, aż wyparuje. Na patelnię z ryżem porcjami wlewaj bulion. Szynkę oraz pomidory potnij w słupki i razem z groszkiem wrzuć na patelnię. Gotuj do miękkości.
Tuż przed końcem gotowania, wprost na patelnię grubo zetrzyj ser. Risotto wymieszaj z posiekaną natką. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełóż na ogrzane talerze. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.