Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kołudny litewskie w rosole"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Rosół: kurczaka opłucz. Włóż do zimnej wody. Zagotuj. Nim woda zawrze, usuń pianę z powierzchni wywaru. Włoszczyznę obierz, opłucz, dodaj do mięsa. Dołóż przyprawy i cebulę. Posól. Gotuj na około godziny na małym płomieniu.
Kołduny: oba rodzaje mięsa drobniutko posiekaj albo zmiel. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę, dodaj do mięsnej masy. Dolej trochę zimnej wody. Przypraw na pikantnie pieprzem, solą i majerankiem. Wyrób jednolitą masę.
Z mąki, jajka, szczypty soli oraz letniej wody zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Z placków wytnij kółka. Rozłóż na nich porcje farszu. Potem złóż na pół. Zlep brzegi. Rosół przecedź. Ponownie zagotuj. Włóż do niego kołduny i gotuj je ok. 15 minut.
ok. 1?godziny 45 minut, 1 porcja ok. 570 kcal.Źródło: Tina