Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach kacza pierś, niczym nie ustępuje kaczce pieczonej. Podana z gruszkami i ziemniakami. Danie samo się robi.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 205
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 892
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 497
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666462
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 205
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 892
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 497
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666462
Składniki
Pierś naciera się solą i zostawia na 2 h.
Pierś wkłada się do suchego rondla, stroną od skóry i na bardzo małym ogniu wytapia się tłuszcz. Potem piersi odwraca się, zalewa olejem. Miałam szeroki rondel więc dodałam ziemniaki dla wypełnienia miejsca. Olej doprowadzamy do 130 stopni, bąbelki mają pyrkać wokół mięsa. Teraz teoretycznie pierś wstawia się do piekarnika na 2 h w 130 stopniach ale nie planowałam przechowywać tych piersi tylko je zjeść od razu. Zostawiłam je na gazie. Po 30 minutach będą jeszcze różowe w środku, po 45 minutach będą rozpływać się w ustach. Oczywiści czas może się nieznacznie zmienić w zależności od wielkości piersi. Można też je obrócić w trakcie.
Jeszcze szybki sos. Do rondelka dałam wino i łychę dżemu bezpestkowego- polecam kwaśne. Całość zredukowałam, lekko posoliłam i dodałam gruszki i cynamon. Miałam gruszki z zalewy. Jeśli to świeże gruszki to trzeba je dodać od razu, aby lekko zmiękły. Sos owocowy o bogatym smaku winno, gruszkowo, cynamonowo porzeczkowym był genialny do kaczki. *ziemniaki po 30 minutach będą dobre tylko bez twardej skorupki, to jest bardziej gotowanie niż smażenie.
Smacznego :)