Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach kacza pierś, niczym nie ustępuje kaczce pieczonej. Podana z gruszkami i ziemniakami. Danie samo się robi.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7001
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5346
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2538
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7001
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5346
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2538
Składniki
Pierś naciera się solą i zostawia na 2 h.
Pierś wkłada się do suchego rondla, stroną od skóry i na bardzo małym ogniu wytapia się tłuszcz. Potem piersi odwraca się, zalewa olejem. Miałam szeroki rondel więc dodałam ziemniaki dla wypełnienia miejsca. Olej doprowadzamy do 130 stopni, bąbelki mają pyrkać wokół mięsa. Teraz teoretycznie pierś wstawia się do piekarnika na 2 h w 130 stopniach ale nie planowałam przechowywać tych piersi tylko je zjeść od razu. Zostawiłam je na gazie. Po 30 minutach będą jeszcze różowe w środku, po 45 minutach będą rozpływać się w ustach. Oczywiści czas może się nieznacznie zmienić w zależności od wielkości piersi. Można też je obrócić w trakcie.
Jeszcze szybki sos. Do rondelka dałam wino i łychę dżemu bezpestkowego- polecam kwaśne. Całość zredukowałam, lekko posoliłam i dodałam gruszki i cynamon. Miałam gruszki z zalewy. Jeśli to świeże gruszki to trzeba je dodać od razu, aby lekko zmiękły. Sos owocowy o bogatym smaku winno, gruszkowo, cynamonowo porzeczkowym był genialny do kaczki. *ziemniaki po 30 minutach będą dobre tylko bez twardej skorupki, to jest bardziej gotowanie niż smażenie.
Smacznego :)