Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Konfitura morelowa"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 207
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 207
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 891
Składniki
Morele włóż na około 1 min do naczynia z wrzącą wodą. Następnie przełóż do zimnej wody, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę. Z cytryny wyciśnij sok.
Do garnka wsyp cukier i wlej 1 l wrzącej wody. Mieszając, zagotuj. Gdy syrop zacznie wrzeć, dodaj owoce oraz sok z cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu około 30 minut. Aby nie uszkodzić owoców w trakcie gotowania, nie mieszaj konfitury łyżką. Od czasu do czasu delikatnie potrząsaj garnkiem. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, usuń ją.
Garnek zestaw z ognia, przykryj i odstaw do następnego dnia. Czynność z gotowaniem powtórz ponownie, na koniec wlej likier migdałowy. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych, gorących słoików i szczelnie je zakręć. Postaw na około 30 minut do góry dnem. Rada: Jeśli chcesz, by owoce w konfiturze nie były zbyt rozgotowane, wyjmij je z garnka podczas gotowania i gotuj pozostały sok, aż zgęstnieje.
Gdy będzie miał już pożądaną konsystencję, owoce włóż do garnka i gotuj jeszcze około 5 minut. Konfiturę można wzbogacić, dodając do niej przyprawy lub zioła np. wanilię, kardamon, cynamon, imbir, szafran, rozmaryn lub lawendę.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Słoiczek: 830 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie