Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z agrestu i kiwi"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4838
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 102
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 138
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4838
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 102
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 138
Składniki
Z cytryny wyciśnij sok. Agrest starannie umyj, a następnie usuń szypułki oraz ogonki, przekrój na połówki. Kiwi obierz ze skórki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Owoce przełóż do rondla z grubym dnem, zasyp cukrem. Odstaw na 20-30 min, by puściły sok.
Rondel postaw na niezbyt dużym ogniu. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze ok. 15 minut często mieszając.
Odstaw, a następnego dnia powtórz czynność: doprowadź do wrzenia a następnie gotuj przez ok. 15 minut. Jeżeli podczas gotowania powstanie piania, usuń ją – wygląda nieestetycznie i może zawierać zanieczyszczenia, które obniżą trwałość dżemu.
Słoiczki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 150°C piekarnika na ok. 15-20 minut. Pokrywki od słoików wygotuj. Gorącą konfiturę przełóż do gorących słoików (dzięki temu nie pękną) i szczelnie je zakręć. Postaw na ok. 30 minut do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Dzięki dużej zawartości pektyn agrest świetnie nadaje się do przyrządzania galaretek czy dżemów bez użycia cukru żelującego.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Słoiczek: 750 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie