Do góry

Dania główne Przepis na:

Konfitura z agrestu i kiwi

Konfitura z agrestu i kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 33

Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z agrestu i kiwi"

Składniki

  • 1 kg zielonego agrestu
  • 30 dag dojrzałych owoców kiwi
  • 60 dag cukru
  • 1 cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Konfitura z agrestu i kiwi

Przygotowanie

  1. Z cytryny wyciśnij sok. Agrest starannie umyj, a następnie usuń szypułki oraz ogonki, przekrój na połówki. Kiwi obierz ze skórki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Owoce przełóż do rondla z grubym dnem, zasyp cukrem. Odstaw na 20-30 min, by puściły sok.

  2. Rondel postaw na niezbyt dużym ogniu. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze ok. 15 minut często mieszając.

  3. Odstaw, a następnego dnia powtórz czynność: doprowadź do wrzenia a następnie gotuj przez ok. 15 minut. Jeżeli podczas gotowania powstanie piania, usuń ją – wygląda nieestetycznie i może zawierać zanieczyszczenia, które obniżą trwałość dżemu.

  4. Słoiczki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 150°C piekarnika na ok. 15-20 minut. Pokrywki od słoików wygotuj. Gorącą konfiturę przełóż do gorących słoików (dzięki temu nie pękną) i szczelnie je zakręć. Postaw na ok. 30 minut do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

  5. Dzięki dużej zawartości pektyn agrest świetnie nadaje się do przyrządzania galaretek czy dżemów bez użycia cukru żelującego.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut Słoiczek: 750 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń