Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z czarnych porzeczek"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1390
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4316
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1390
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4316
Składniki
Porzeczki umyj w miseczce z wodą, osącz, oderwij szypułki. Szypułki z porzeczek możesz też szybko usunąć jeśli przeciągniesz ich łodyżkę między zębami widelca.
Owoce wsyp do szerokiego rondla z grubym dnem, wlej wodę. Garnek przykryj pokrywką i gotuj ok. 30 min, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i duś ok. 90 min, od czasu do czasu mieszając, by owoce nie przywarły do dna garnka. Odstaw do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia owoce ponownie zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, partiami dodawaj cukier, próbując czy odpowiada ci słodkość konfitury. Porzeczki dosładza się w zależności od kwaśności owoców, nie musisz więc zużyć całego cukru. Gdy słodkość konfitury będzie już odpowiednia, smaż ją na małym ogniu ok. 90 minut.
Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 150° C piekarnika na ok. 15-20 minut. Pokrywki od słoików wygotuj.
Gorącą konfiturę przełóż do gorących słoików (wówczas nie pękną przy napełnianiu) i szczelnie zakręć. Słoiki postaw na około 30 minut do góry dnem, wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, słoiczek: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie