Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura z malin i borówek"
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 58
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37730
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3710
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 58
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37730
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3710
Składniki
Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę. Dorzuć maliny i sok z cytryny, gotuj 20 minut. Potrząsaj garnkiem, by owoce nie przywierały.
Dodaj cukier, wymieszaj (najlepiej drewnianą łopatką o prostym zakończeniu).
Doprowadź do wrzenia, gorącą masę przełóż do słoików. Zakręć, postaw do góry dnem. Wersja bez cukru: Zastąp go szczyptą soli himalajskiej. Owoce gotuj w garnku o grubym dnie, na małym ogniu, 2-3 godziny. Pozwól, by naturalny cukier uwolnił się z owoców.Źródło: Olivia