Do góry

Dania główne Przepis na:

Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25377

Dodano:

Odsłon: 1657

Kocham kuchnię włoską, a risotto to jedno z dań, które cenię najbardziej. Uwielbiam je za konsystencję i wyrazistość każdego ziarenka ryżu, któremu podczas przygotowania należy okazać więcej "czułości". Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)

Składniki

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 2 cebule szalotki
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 lampka białego wina
  • 150 g sera ricotta
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki
  • bulion
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Koperkowe risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Przygotowanie

  1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ją przez chwilę z odrobiną soli oraz sokiem z połowy limonki.

  3. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy do niego serek ricotta oraz posiekany drobno koperek i dusimy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, 2 łyżki parmezanu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na około 2 minuty.

  4. Risotto podajemy z kawałkami szynki prosciutto oraz dodatkową porcją startego parmezanu.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń