Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham kuchnię włoską, a risotto to jedno z dań, które cenię najbardziej. Uwielbiam je za konsystencję i wyrazistość każdego ziarenka ryżu, któremu podczas przygotowania należy okazać więcej "czułości". Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 19
Szybkie i łatwe ciasto z mikrofali idealne kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Odsłon: 61635
Polecam.
Odsłon: 69
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...
Odsłon: 989
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 19
Szybkie i łatwe ciasto z mikrofali idealne kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Odsłon: 61635
Polecam.
Odsłon: 69
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...
Odsłon: 989
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ją przez chwilę z odrobiną soli oraz sokiem z połowy limonki.
Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy do niego serek ricotta oraz posiekany drobno koperek i dusimy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, 2 łyżki parmezanu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na około 2 minuty.
Risotto podajemy z kawałkami szynki prosciutto oraz dodatkową porcją startego parmezanu.
Życzę smacznego! :)