Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham kuchnię włoską, a risotto to jedno z dań, które cenię najbardziej. Uwielbiam je za konsystencję i wyrazistość każdego ziarenka ryżu, któremu podczas przygotowania należy okazać więcej "czułości". Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ją przez chwilę z odrobiną soli oraz sokiem z połowy limonki.
Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy do niego serek ricotta oraz posiekany drobno koperek i dusimy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, 2 łyżki parmezanu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na około 2 minuty.
Risotto podajemy z kawałkami szynki prosciutto oraz dodatkową porcją startego parmezanu.
Życzę smacznego! :)