Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i sycące danie.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 10
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 10
Składniki
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem mielonym, 2 jajkami, połową posiekanej cebuli, 2 łyżakmi posiekanego koperku. Wyrabiamy mięsną masę. Dodajemy paprykę i przyprawy. Formujemy kotleciki, układamy na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy dużym kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni. W tym samym czasie gotujemy na parze fasolkę.
Rozdzielamy żółtka i białka 4 jaj. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Solimy i pieprzymy. Do masy jajecznej dodajemy resztę posiekanej cebulki i koperku. Dodatkowo dodajemy posiekany szczypiorek, startą na małych oczkach marchew oraz fasolkę szparagową. Mieszamy. Przygotowujemy drugą płaską blaszkę i wyścielamy ją papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy masę i formujemy okręgi o średnicy ok. 15 cm. Zapiekamy na złoto i ostrożnie odklejamy od papieru.
Na warzywne krążki nakładamy po kotleciku, plasteku pomidora, ogórka kiszonego i trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Można jeść z ketchupem lub innym sosem.