Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka

Kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 2686

Dodano:

Odsłon: 10252

Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze gdy u niej gościłam były kopytka wg tego przepisu.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyki oliwy
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
    Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż masa będzie jednolita.
    Następnie odkrawamy po kawałku formujemy wałek i odcinamy po ukosie nożem.
    Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli.
    Gotujemy d momentu wypłynięcia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń