Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze gdy u niej gościłam były kopytka wg tego przepisu.
Kopytka
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 - 2 łyki oliwy
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 - 2 łyki oliwy

Etapy przygotowania
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż masa będzie jednolita. Następnie odkrawamy po kawałku formujemy wałek i odcinamy po ukosie nożem. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy d momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5802

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Ostatnio komentowane przepisy

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5802

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193



Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 - 2 łyki oliwy
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż masa będzie jednolita. Następnie odkrawamy po kawałku formujemy wałek i odcinamy po ukosie nożem. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy d momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pyszne ,nie pamiętam kiedy robiłam:)
Lubię kopytka :)