Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze gdy u niej gościłam były kopytka wg tego przepisu.
Kopytka
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 - 2 łyki oliwy
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 - 2 łyki oliwy

Etapy przygotowania
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż masa będzie jednolita. Następnie odkrawamy po kawałku formujemy wałek i odcinamy po ukosie nożem. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy d momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 457

Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Meksykańska
- Indyjska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Curry
- Pasztety
Odsłon: 1148

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5859

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1150

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1230
Ostatnio komentowane przepisy

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 457

Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Meksykańska
- Indyjska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Curry
- Pasztety
Odsłon: 1148

Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5859

Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1150

Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1230



Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 - 2 łyki oliwy
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż masa będzie jednolita. Następnie odkrawamy po kawałku formujemy wałek i odcinamy po ukosie nożem. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy d momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.