Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkopolsce zwane też szagówkami, bo kroi się je „na szagę”, czyli po skosie. Kopytka możemy podawać z różnymi dodatkami: skwarkami, boczkiem,bułką tartą przyrumienioną z masłem, sosem pieczeniowym, ale również na słodko, np. z sosem truskawkowym. Najlepsze są jednak podgrzane na rumiano na masełku -lekko chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14879
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4672
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44473
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 623
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 637
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14879
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4672
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44473
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 623
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 637
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy dobrze, przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też dokładnie utłuc, tak aby masa zrobiła się puszysta i kremowa. Przestudzone ziemniaki łączymy z przesianymi mąkami solą i jajkiem. Masę wyrabiamy rękami, aż będzie zwarta i nie będzie się kleiła do rąk. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż zrobi się mokre i trzeba będzie dosypać mąki, a kopytka staną się twarde. Jeśli ziemniaki są mało mączyste, trzeba dodać więcej mąki, ale nie należy przesadzać z jej ilością.
Blat posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3-4 części i formujemy wałeczki. Lekko je spłaszczamy, kroimy ukośne kluseczki.
Kopytka gotujemy partiami, wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła. Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, aby nie przywarły do dna i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe szagówki wyławiamy łyżką cedzakową na talerze lekko natłuszczone masłem, aby nie przyklejały się do talerzy.
Kopytka gotowe!