Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie bardzo smaczne i kolorowe.
stolnica, garnek, drewniana łyżka, nóż, cedzak, trzepaczka, łyżka stołowa
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3740
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2080
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5525
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5544
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3740
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2080
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5525
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5544
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy, aby wystygły. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie do momentu, aż dynia będzie miękka. Patyczkiem lub widelcem możemy sprawdzić czy jest już miękka. Ugotowaną dynię odcedzamy i odstawiamy na sitku, aby wystygła. W tym czasie przygotowujemy jajka, czosnek i mąkę.
Jajka wybijamy do małej miseczki, roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Mąkę wymieszaną z kurkumą przesiewamy przez sitko. Czosnek obieramy, drobniutko siekamy, a najlepiej przeciskamy przez praskę . Wystudzone ziemniaki i dynię mielimy w maszynce do mielenia mięsa przez najmniejsze sitko. Dodajemy czosnek, jajka, sól, pieprz do smaku, mieszamy drewnianą łyżką.
Mieszamy do czasu, aż składniki się dokładnie połączą ze sobą. następnie dodajemy mąkę partiami, mieszamy ciasto łyżką , od czasu do czasu dodając kolejną porcję mąki. Końcowe wyrabianie ciasta dokonujemy na stolnicy. Wysypujemy ciasto na stolnicę posypaną mąką , wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Gdyby ciasto się kleiło podsypujemy je mąką. Następnie odkrawamy kawałek ciasta i formujemy wałek o średnicy około 1 i 1/2 - 2 cm. Podczas formowania wałka pamiętajmy o podsypywaniu mąką, bo ciasto lubi się kleić do stolnicy. Teraz kroimy nożem wałek na odcinki około 2 - 3 cm. W ten sposób robimy kopytka z całego ciasta. Kopytka układamy na deskę wyłożoną papierem do pieczenia ciast.
Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Jak się zagotują , gotujemy je jeszcze minutkę i wyjmujemy łyżką cedzakową na sitku lub duży cedzak, przelewamy zimną wodą , przesypujemy do dużej miski. Kopytka możemy gotować dwoma partiami, bo jest ich dość dużo. Gorące przekładamy na talerze, polewamy roztopionym masełkiem, smalcem z skwarkami lub oliwą z oliwek, jak kto woli i jak kto lubi. Podajemy natychmiast na stół, aby nie wystygły, bo najlepiej smakują gorące. Smacznego !