Do góry

Dania główne Przepis na:

kopytka dyniowo-ziemniaczane z sosem grzybowym

kopytka dyniowo-ziemniaczane z sosem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3580

Dodano:

Odsłon: 240

Typowo jesienne danie - kopytka ( gnocchi) z ziemniaków z dodatkiem dyni podane z sosem z leśnych grzybów

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1,5 k ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 żóltko
  • ok 200 gram mąki + trochę więcej do posypania blatu
  • skórka z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • SOS
  • 1 kg grzybów leśnych ( można te użyć pieczarek)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 ml wina wytrawnego białego
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
kopytka dyniowo-ziemniaczane z sosem grzybowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ponakułwać widelcem. Dynię pozbawić pestek. Ziemniaki razem z dynią (razem ze skórą) ułożyć na blasze I piec w 1
    80 stopniach przez godzinę.
    Zostawić do ostygnięcia.

  2. Przygotować sos: Grzyby pokroić w plasterki, cebulę i czosnek w kosteczkę. Na maśle podsmażyć cebulę, jak zacznie się rumienić dodać czosnek, krótko smażyć i dodać grzyby. Zwiększyć ogień, żeby grzyby się podrumieniły, poczekać aż odparuje się woda z grzybów, całość smażyć ok 15 minut i zalać winem. Odparować wino, dolać śmietanę i dusić ok 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.



  3. Ziemniaki obrać. Dynię wydłubać łyżeczka ze skóry i w zależności od tego jak dużo ma w sobie wody odsączyć na sitku albo odparować na patelni. Niektóre dynie w ogóle tego nie potrzebują i po upieczeniu przypominają konsystencją pieczone ziemniaki. Ostatecznie ma zostać ½ kg dyni i 1 kg ziemniaków.
    Dynię i ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków albo zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka sól pieprz i skórkę z cytryny, wymieszać. Dodawać mąkę- trzeba to robić z wyczuciem – mąki dodać najlepiej jak najmniej żeby gnocchi był delikatne ale ile wystarczy zależy od tego jak dużo w sobie miały wody ziemniaki i dynia – czasem wystarczy mniej niż 200 gram, czasem potrzeba więcej.
    Masa ma być zwarta, ale ciągle będzie kleista. Nie wyrabiać za dużo ciasta bo gnocchi będą twarde.

  4. Na stole wysypać garść mąki, brać po dużej garści ciasta i formować wałeczek- następnie nożem pociąć na ok 2 cm kawałki. Każdy kawałek w ręce uformować w kulkę, następnie rozgnieść ruchem widelca na płasko. Zagotować wodę, posolić. Wrzucać partiami gnocchi, czekać aż wypłyną na wierzch , gotować jeszcze przez 2 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Gnocchi podawać od razu z sosem, albo po ostudzeniu podsmażone na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń