Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne danie.
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 418
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8670
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2996
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 950
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 418
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8670
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2996
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 950
Składniki
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy na kawałki, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko, bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy razem z kopytkami.