Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kopytka z cukinią. Smaczne , proste i szybkie w przygotowaniu. Kopytka takie pamiętam z domu rodzinnego, a ja je wzbogaciłam o cukinię, wyszły pyszne . Polecam
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
Składniki
Ziemniaki po obraniu płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i lekko studzimy, następnie przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki równamy , dzielimy na 4 części z czego jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe ziemniaki. Puste miejsce wypełniamy mąką pszenną i ziemniaczaną. Całość zagniatamy wyrabiając gładką, jednolitą masę dodając jajko oraz soli do smaku. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach , lekko oprószamy solą i odkładamy aż puści sok. Po około 10 minutach dobrze odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do masy ziemniaczanej , ponownie mieszamy do połączenia składników. ( pamiętajmy że cukinię musimy dobrze odcisnąć ). W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto dzielimy na części, z każdej części formujemy rulon, który kroimy pod skosem na 1,5 - 2 cm. kopytka. Do gotującej się wody wrzucamy porcjami przygotowane kopytka i gotujemy po wypłynięciu na powierzchnię wody 3 - 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy według swojego uznania ( jak kto lubi ). Smacznego Rada; Takie kopytka można przygotować z ziemniaków z dnia poprzedniego gdy nam zostaną.
Przygotowanie kopytek.
Do masy ziemniaczanej dodać startą , odciśniętą cukinię.
Kopytka z cukinią gotowe do gotowania.