Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopytka z cynamonem"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Składniki
Ziemniaki (najlepiej sypkie) obierz, ugotuj, odsącz. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę i utrzyj z łyżeczką masła. Ostudź.
Wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną, pół łyżeczki skórki startej z cytryny i zagnieć ciasto.
Uformuj wałek, pokrój go na zgrabne, ukośne kawałki. Zagotuj garnek osolonej wody. Porcjami wrzucaj na wrzątek, zamieszaj. Gotuj około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij kluski łyżką cedzakową.
W rondelku stop masło. Cukier wymieszaj z cynamonem. Kopytka polej gorącym masłem, posyp mieszanką cynamonu i cukru. Bardzo smaczne są także z prażonymi jabłkami lub innymi duszonymi owocami. Zimą można podać je z dżemem.
Porcje 4 50 min Cena 1,20 zł Kalorie 238 kcal
<strong>Jolanta Główka z Chorzowa</strong>Źródło: Takie jest życie