Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka z kurczakiem to klasyczna propozycja na prosty, choć niekoniecznie bardzo szybki obiad. Kopytka kochają wszyscy – dorośli i dzieci, wybredni i ci jedzący wszystko. Z dodatkiem kurczaka i naturalnego sosu wytworzonego ze smażonego mięsa, cebuli i czosnku, stanowi ciekawą alternatywę dla standardowych sposobów podania tego dania. Zioła dodają kopytkom aromatu i świeżości.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 157
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 90
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 157
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 90
Składniki
Przygotuj kopytka. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź i wystudź. Zdejmij skórkę i przeciśnij je przez praskę. Możesz je także zgnieść tłuczkiem. Mąkę wymieszaj z solą i przesyp je na stolnicę. Zrób w środku dołek, do którego włóż jajka i ziemniaki. Ugnieć na miękkie, elastyczne i nieklejące się ciasto. Uformuj sznureczki, które pokrój na ok. 2 cm kawałki. Oprósz je mąką i odłóż na ok. 20 minut.
Na patelni, usmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Pokrój mięso w drobną kostkę i dołóż na patelnię. Smaż wszystko razem do delikatnego zrumienienia kurczaka. Dopraw curry do smaku.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj kopytka do wypłynięcia. Od razu przekładaj na patelnię z kurczakiem. Wszystko razem wymieszaj i przełóż na talerz.
Kopytka z kurczakiem podawaj jako samodzielne danie, udekorowane gałązkami koperku i bazylii. Możesz także je wzbogacić ulubionym sosem, na przykład pomidorowym.