Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka zrobione z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej podane z sosem z mięsa wieprzowego.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666352
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 143
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 704
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5817
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1003
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 272
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666352
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 143
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 704
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5817
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1003
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 272
Składniki
Kopytka: Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie studzimy, ostudzone przepuszczamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy długie wałeczki i tniemy skośnie kopytka.
Sos: Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzami i smażymy na gorącym tłuszczu do jego zarumienienia. Podczas smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i paprykę. W małym garnczku gotujemy bulion z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej, liści laurowych i ziela angielskiego. Podczas gotowania dodajemy sos sojowy i majeranek. Bulion gotujemy około 10 minut. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni. Wszystkie składniki w garnczku mieszamy i gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy.
Wykonanie dania: Kopytka podajemy z sosem, możemy udekorować natką pietruszki. Smacznego !!!