Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka to bardzo popularne i uniwersalne danie.Można je podawać na wiele sposobów.Pysznie smakują z różnymi sosami,z podsmażoną cebulką czy odsmażane na masełku. :) U mnie dzisiaj z sosem pieczarkowym ;)
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2441
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 161
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2441
Składniki
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać mąkę oraz jajka.Jeśli ktoś chce można dodać mąkę ziemniaczaną ale niekoniecznie.Wyrabiamy ciasto do czasu aż składniki się połączą.Nie wyrabiamy za długo. Cisto może się trochę kleić do rąk.Następnie odrywamy po kawałku ciasta,podsypujemy mąką i formujemy niewielkie wałeczki,które lekko spłaszczamy ręką i kroimy nożem pod skosem na małe kawałki w formie rombów. Pokrojone kopytka kładziemy najlepiej na ściereczce żeby się nie przykleiły do blatu,następnie wrzucamy kluseczki do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Pieczarki dokładnie myjemy (ja wolę takie małe pieczarki) i kroimy.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulkę drobno pokrojoną i podsmażamy chwilkę aż cebulka się zeszkli. Wrzucamy pieczarki i smażymy aż pieczarki zmienią kolor na ciemny.Dodajemy wodę i dusimy ok.15-20 min.po tym czasie doprawiamy solą albo dodajemy sos sojowy do smaku wtedy nie dodajemy już soli bo sos będzie słony.Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i wlewamy do naszego sosu i mieszamy.Czekamy aż sosik zacznie się gotować jeszcze raz mieszamy i wyłączamy. Ciepłe kopytka wykładamy na talerz i polewamy sosikiem pieczarkowym.Pycha!!!! SMACZNEGO!!!!