Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone kopytka ze szpinakiem. Ich przygotowanie niewiele różni się od klasycznego przepisu na kopytka. Oprócz ziemniaków, mąki i skrobi ziemniaczanej, do ciasta dodajemy również duszony, zmiksowany szpinak. Ważne, żeby szpinak był odparowany i zawierał jak najmniej wody. Dzięki temu uzyskamy idealną konsystencję ciasta. Kopytka w takim wydaniu możemy serwować jako główne danie lub dodatek do potraw. Świetnie smakują podane z zielonym pesto i parmezanem.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Ziemniaki umyj, pokrój na mniejsze części. Zalej wodą. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki do kopytek powinny być zimne.
Szpinak podduś na maśle. Odparuj całkowicie wodę. Podduszony szpinak zmiksuj blenderem. Odstaw do wystudzenia.
Ziemniaki połącz z rozdrobnionym szpinakiem, mąką i skrobią ziemniaczaną. Zagnieć ciasto.
Zagniecione ciasto podziel na 3 części. Z każdej z nich uformuj wałeczek. Nożem odcinaj kopytka.
Kopytka ze szpinakiem gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane kopytka zahartuj w zimniej wodzie. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!