Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone kopytka ze szpinakiem. Ich przygotowanie niewiele różni się od klasycznego przepisu na kopytka. Oprócz ziemniaków, mąki i skrobi ziemniaczanej, do ciasta dodajemy również duszony, zmiksowany szpinak. Ważne, żeby szpinak był odparowany i zawierał jak najmniej wody. Dzięki temu uzyskamy idealną konsystencję ciasta. Kopytka w takim wydaniu możemy serwować jako główne danie lub dodatek do potraw. Świetnie smakują podane z zielonym pesto i parmezanem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4176
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11454
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6549
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5498
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13583
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5367
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4176
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11454
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6549
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5498
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13583
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5367
Składniki
Ziemniaki umyj, pokrój na mniejsze części. Zalej wodą. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki do kopytek powinny być zimne.
Szpinak podduś na maśle. Odparuj całkowicie wodę. Podduszony szpinak zmiksuj blenderem. Odstaw do wystudzenia.
Ziemniaki połącz z rozdrobnionym szpinakiem, mąką i skrobią ziemniaczaną. Zagnieć ciasto.
Zagniecione ciasto podziel na 3 części. Z każdej z nich uformuj wałeczek. Nożem odcinaj kopytka.
Kopytka ze szpinakiem gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane kopytka zahartuj w zimniej wodzie. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!