Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Korzenny dżem wiśniowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Do garnka wrzuć wiśnie. Dodaj cukier, wino, skórkę otartą z cytryny oraz pomarańczy, goździki, cynamon oraz imbir, starannie wymieszaj. Garnek przykryj i odstaw na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia zawartość garnka podgrzej.
Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 20-30 min, często mieszając i usuwając pojawiającą się pianę. Następnego dnia postępuj w ten sam sposób.
Aby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, niewielką jego ilość umieść na schłodzonym talerzyku. Jeśli nie rozpływa się na boki i szybko tężeje, to znak, że jest gotowy.
Gorący przełóż do słoików, starannie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem. Aby w dżemie były widoczne kawałki owoców, dodaj je do garnka dopiero w połowie gotowania.
Rada: Z wiśni można przygotować dżem z dodatkiem kakao. Do 1 kg wydrylowanych wiśni dodaj 30-40 dag cukru. Przez dwa dni gotuj na małym ogniu 30-40 min, od czasu do czasu mieszając.
Drugiego dnia dodaj 3 dag kakao wymieszanego z 1 szklanki wody i 1 łyżką rumu. Gotuj jeszcze ok. 10 min.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Słoiczek: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie