Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koszyczki z pastą paprykowo-oliwkową"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 483
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 483
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1316
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Papryki umyj, osusz i posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 220 °C, aż zaczną czernieć. Wyjmij i odłóż do ostygnięcia. Następnie zdejmij z nich skórkę, usuń nasiona, a miąższ drobno pokrój. Do miski z papryką dodaj połowę tymianku, sól, pieprz, oliwki i twaróg. Wlej ocet i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj.
Do mąki dodaj pokrojone masło, sól, jajko i dwa żółtka. Wlej szklankę wody i zagnieć gładkie ciasto. Następnie wsyp parmezan, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółeczka. Wyłóż nimi foremki na koszyczki, a dno poprzekłuwaj widelcem. Wsyp suchą fasolę.
Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 °C przez ok. 15 minut. Z upieczonych koszyczków wysyp fasolę i odstaw je do wystudzenia. Następnie napełnij je pastą i udekoruj tymiankiem. Koszyczki możesz podać z sosem słodko- -kwaśnym lub śmietanowo-czosnkowym.Źródło: Na żywo