Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Koszyczki z pastą paprykowo-oliwkową"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Papryki umyj, osusz i posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 220 °C, aż zaczną czernieć. Wyjmij i odłóż do ostygnięcia. Następnie zdejmij z nich skórkę, usuń nasiona, a miąższ drobno pokrój. Do miski z papryką dodaj połowę tymianku, sól, pieprz, oliwki i twaróg. Wlej ocet i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj.
Do mąki dodaj pokrojone masło, sól, jajko i dwa żółtka. Wlej szklankę wody i zagnieć gładkie ciasto. Następnie wsyp parmezan, wymieszaj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółeczka. Wyłóż nimi foremki na koszyczki, a dno poprzekłuwaj widelcem. Wsyp suchą fasolę.
Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 °C przez ok. 15 minut. Z upieczonych koszyczków wysyp fasolę i odstaw je do wystudzenia. Następnie napełnij je pastą i udekoruj tymiankiem. Koszyczki możesz podać z sosem słodko- -kwaśnym lub śmietanowo-czosnkowym.Źródło: Na żywo