Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki a'la gołąbki

Kotleciki a'la gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 3924

Smakują tak samo jak gołąbki ale nie trzeba ich zawijać w liście kapusty

Składniki

  • Mięso mielone 500g
  • Kawałek białej kapusty
  • Woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • Niecała szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przecier pomidorowy
  • Kostka rosołowa
  • Cukier
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotleciki a'la gołąbki

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać ugotowany ryż, pokrojoną kapustę i cebulę. Dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić masę. Formować niewielkie kotleciki, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

  2. W rondelku rozgrzać łyżkę tłuszczu. Może być ten sam, na którym smażyliśmy kotleciki. Ułożyć je na tłuszczu i zalać wrzątkiem. Dodać kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier aby sos nie był kwaśny. Gotować 10 minut. Na końcu aby zagęścić sos dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z niecałą połową szklanki zimnej wody.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń